fredag 19 november 2010

Luftar mina vingar

Jag föddes till en negativ, anti person med dåligt självförtroende - kunde inte lita på någon varken vuxna eller mig själv. Men jag toog mig i kragen som 8 åring ungefär och hook me self up så att säga. Jag är fortfarande negativ, har ofta självförtroende i botten men kämpar på ändå. Ser så många i min omgivning som har det så jävla mycket svårare än mig. Hur många gånger har man inte sagt "det var lättare när man var liten" ? För många gånger enligt mig. Problemen fanns redan då, och när man var liten var dom stora som hus, och hade lika stor betydelse för en själv som de stora problem man har nu när man passerat 20. Det går inte att skylla ett problem på någon annan, för då hade det inte varit mitt problem utan någon annans. Man kan inte heller fly problemen, för dom växer ända tills man tar tag i dom.

Har de första timmarna idag (lördag, 02:00) läst massa "bra-att-veta" om spelberoende, vilket får mig att inse att det är exakt samma sak som alla andra beroenden, men är mer modernt men syns inte lika mycket som till exempel rökning eller drogmissbruk. Varför? Jo för spelmissbruk görs oftast hemifrån via internet. Detta är ett utdrag från en sida, http://www.spelberoende.com/ som jag tycker verkar vettigt och det gav mig förståelse för de som sitter fast i skiten. Självklart är det inte acceptabelt - inget beroende är det, men jag förstår lite mer hur man tänker..



Statistik om spelberoende
En halv procent av alla svenskar har så stora problem att det klassas som ett spelberoende. 125 000 svenskar har problem med spelandet i någon grad.
Fyra procent av alla vuxna svenskar har någon gång under sitt liv haft spelproblem.
Under 2004 spelades det för 36 miljarder i Sverige. Totalt sett är siffran som svenskarna spelar för årligen svår att uppskatta då mycket sker på Internet och utanför Sveriges gränser. Även den illegala spelverksamheten är svår att bedöma.
Den genomsnittlige svensken spelar för 500-600 kr per år.
Staten tjänar ca 6-7 miljarder varje år på spel.
Det är ungefär tre gånger vanligare att män blir spelberoende. Men kvinnornas andel ökar.

Kännetecken för ett spelberoende
Du tänker ofta på spel.
Du ökar insatserna samtidigt som förlusterna blir större. Du försöker vinna tillbaka förlorade pengar.
Du misslyckas med att sluta eller begränsa spelandet.
Du spelar för att slippa tänka på andra problem.
Du ljuger för anhöriga om ditt spelande.
Du begår brott för att finansiera ditt spelande.
Du förlorar sociala kontakter med vänner och anhöriga.
Du lånar pengar för att finansiera ditt spelande.
Snabba spel är farliga spel
Spel där det går snabbt mellan insats och vinst brukar klassas som de spel där risken är högst för att hamna i ett beroende. Automater som Jack Vegas, poker och spel på casino är exempel på snabba spel. Men även spel där gemenskapen och atomsfären är hög finns en stor risk för att utvecka ett beroende, till exempel spel på hästar.

(å du, de är inte personligt - vill bara ha större vetskap om vad allt handlar om. )

Nej, nu ska vi knyta benhögen (tack mamma för detta söta uttryck), imorn blir det upp och göra massa vettigt innan det ovettiga =)
Näe, men over and out - peace!

1 kommentar:

  1. Gratis dollar för att spela poker. Du får pengar genom att registrera dig (instant bonus) utan att göra en insättning. $10 gratis. Uppfinningen nätpoker har gjort det dramatiskt mycket enklare att lära sig att spela poker. spela poker

    SvaraRadera